dimecres, 30 de gener del 2013

Taps de suro per micro-torretes

Vet aquí de nou un projecte amb plantes. Deu ser que ja noto que els dies es van fent llargs, i això ja fa ganes de primavera!

Doncs això, que he convertit uns taps de suro, els normals i corrents de les ampolles de vi, en unes micro torretes, que ara fan de casa a les meves estimades suculentes.... :)


Què us sembla??

Jo per part meva, confesso que ja fa força dies que els vaig fer... però volia estar segura que sobrevivien abans d'ensenyar-vos el resultat!! Deu fer aproximadament un mes que vaig plantar-les (crec que pels volts del Nadal) i de moment, escolta, estan tremendes!!

El procediment és molt senzill. Només necessiteu taps de suro, un taladro, una miqueta de terra i uns esqueixos o brots nous de plantes suculentes. Jo he fet servir les què tenia per casa.

1. Agafeu un tap de suro i li feu un forat amb un taladro fins aproximadament la meitat de la profunditat. Jo ho vaig fer directament, però posteriorment vaig descobrir que si es fan bullir els taps durant 10 minuts en aigua, llavors no es trenquen tan facilment com si es manipulen al natural.

2. Poseu-hi un xic de terra vegetal (el què hi càpiga)

3. Planteu el brot o esqueix de planta (és més còmode si tenen una tija una mica llarga, així s'aguanten millor dins el tap)

4. Finalment intenteu regar-les!! Hehe, dic intenteu perquè no és fàcil atinar al forat, i perquè el suro no absorbeix aigua, així que costa una mica.... jo directament les poso sota l'aixeta i que absorbeixin el què puguin.

Evidentment n'he fet unes quantes. Són aquestes:


Una mica de detall:


Encara no ho he probat, però m'agradaria enganxar un tros d'iman a algunes d'elles i posar-les a la nevera! Segur que queden xulíssimes!! 

Espero que us agradi i us animeu a provar-ho!
Salut,


diumenge, 20 de gener del 2013

Aïllament de caixes de persiana

Com que una imatge val més que mil paraules....


Aprofitant que he tingut aquest cap de setmana una càmara termogràfica, ens hem llençat a fer l'aïllament de les caixes de persiana. En un post anterior ja n'havia fet un petit avanç...

(Si us interessa veure les termografies, seguiu llegint que n'hi ha més!!)

La qüestió és que, per enrasar la nova façana amb les caixes de persiana que sobresortien, no les vem aïllar, sinó que vem decidir que ho fariem per l'interior. El què si que haviem fet, era canviar la tapa de fullola que hi havia, per un tauló de fusta d'1 centímetre de gruix.

Així doncs, el procés ha estat el següent:

1. Desmuntar el tauló de fusta que recobreix la caixa de persiana.


2. Per gentilesa de la casa ACTIS, hem utilitzat un aïllament reflexiu. Aquest tipus d'aïllaments presenten l'avantatge de tenir un gruix molt petit, i en canvi, una eficiència energètica molt gran.


Veieu què primet?? Un total de 1,2 cm de gruix, i composat per 4 làmines reflectores i 3 capes d'espumes. Tot plegat, equivalent a un aïllament de 14 cm de llana mineral. Per flipar oi?


Concretament, aquest és el model d'aïllament reflexiu que he utilitzat. ACTIS TRISO-DUR.


3. Tallar un tros d'aïllament de la mateixa mida que la tapa de la caixa de persiana, i enganxar-li amb cinta adhesiva (en aquest cas hem fet servir cinta de la mateixa casa ACTIS)


4. El resultat final, ha de ser aquest


5. Un cop posat l'aïllament, ja només queda tornar-lo a col·locar a lloc! Ben apretadet per assegurar que no hi ha infiltracions de l'exterior.


6. L'últim punt, i el més divertit... LES COMPROVACIONS!! Això, aprofitant que tinc la càmara termogràfica, he fet algunes mesures. Aquests són els resultats:

La primera imatge: la caixa de persiana amb la tapa sense aïllar. El punt marcat com a M1 té una temperatura de 12,6ºC.


Aquesta és la imatge termogràfica un cop ja haviem tret la tapa de la caixa de persiana. Temperatura del punt marcat com a PC1 (de color blau a la imatge) = 10,1ºC.


Finalment, un cop aïllada, aquestes són les temperatures mesurades:


Ara ja sembla que tenen el mateix color oi? El punt M1 (corresponent a la caixa de persiana) té una temperatura de 17,7ºC, i el punt M2 (corresponent a un punt de la façana aïllada amb 10 cm d'EPS) té una temperatura de 18,6ºC. No està malament oi??

I la última termografia (de moment!). Hem fet també medicions des de l'exterior. Us fixeu que per sobre la finestra s'insinua un petitíssim requadre (on hi ha el punt M1)? En aquest cas, la diferència de temperatures entre un punt de la caixa de persiana i un punt de façana qualsevol és d'entre mig grau i un grau.



IMPRESSIONANT EH?

I ara penseu... teniu les caixes de persiana aïllades?
Salut i bona setmana!





dijous, 17 de gener del 2013

Detalls de façana: El balcó

Encara que no us pugui ensenyar la façana complerta... (recordeu que no hem pogut acabar de pintar per culpa del fred), hi ha alguns detalls concrets que són dignes d'esmentar de forma individual. Un bon exemple és el balcó. Va, un abans/després, que sempre fa molt d'efecte...



Aquest és l'estat en què està a dia d'avui:



Ha quedat bé oi??
Però ara us faré un xic de memòria, pels què us veu llegir el primer post de la rehabilitació de la façana... recordeu aquesta imatge?


Com que la canalera que recollia l'aigua de la teulada estava en males condicions, cada vegada que plovia es mullava el balcó. Per aquest motiu, es va anar malmeten de manera progressiva fins a tenir aquest aspecte...

Fa por oi?


Però no hi  ha res que no es pugui millorar... i després de les obres va quedar així...





Tot i així, m'ha costat un esforç important de neteja, doncs resulta que no vem pensar a cobrir, ni el terra del balcó, ni la barana... resultat? pintar la barana de nou i rascar el terra del balcó!! Un pal important. És ben bé que cal equivocar-se per aprendre algunes lliçons... ara, aquesta, ja la tinc ben apresa!!

Per sort, el resultat ha valgut la pena!!


Ja veieu que al balcó també hi tinc plantes suculentes. Son genials!!! A més, hem tret els cordills d'estendre la roba, doncs no els fem servir. Les plantes crec que les distribuiré diferent, i faré lloc per posar-hi un parell de petites gandules de cares a la primavera.
De moment, el què si que hem guanyat, és un ampit de finestra bastant més ample, just de la mida del cul, i perfecte per seure-hi a fer el cafè i sentir cantar els ocells de bon matí quan surt el sol! :)



Tot i així, encara no canto victòria... ens falta pintar les persianes!! Però el tema de la pintura, ja hem quedat que seria de cares a la primavera...

diumenge, 13 de gener del 2013

Microjardí

Avui us porto un microjardí, a més, dels què són fàcils de mantenir!!


Què us he de dir sobre les plantes... jo posaria plantes a tot arreu!! Però és cert que algunes sóc incapaç de fer-les viure, com ara les orquídies. Són tot un repte aquestes!!
Personalment, sóc extremadament fanàtica de les plantes suculentes o crasses. Són una família de plantes que emmagatzemen aigua a les seves fulles, i per aquest motiu són "molsudetes" i molt agradables al tacte.

El projecte sorgeix precisament d'una orquídia que em va regalar la meva mare però que, inevitablement no va durar més de 4 o 5 setmanes... així, em va quedar aquesta magnífica torreta de vidre


i també les pedretes que l'emplenaven.





Així que, per ordre, anar emplenant la torreta amb els elements imprescindibles. Fer una base de pedretes ajuda a drenar l'aigua. Aquest tipus de plantes no són gaire exigents pel què fa a la quantitat d'aigua (recordem que n'emmagatzemen), per tant, tenint en compte que aquesta torreta no té forats per eliminar l'aigua no necessària, és important posar-hi pedretes al fons. D'aquesta manera no se'ns podriran les arrels.


Pel què fa al tipus de pedretes, poseu-hiles què més us agradin.



A l'hora d'escollir la terra, és important triar-ne una que sigui de bona qualitat. Això allargarà i facilitarà la vida de les nostres plantes. Jo, he triat la marca Batlle, doncs són d'origen català, i per tant, (encara que part de la producció la fan a l'estat espanyol), un producte de proximitat.



Així doncs posem una mica de substrat per a posar-hi les plantes.


Com que ja us he dit que sóc molt entusiasta d'aquest tipus de plantes, en tinc de diverses tipologies... encara que al final m'he decantat per fer-ne servir tansols 3, així la torreta no queda gaire atapeïda.



 I finalment, hi he posat algunes pedretes també a la part superior. Així impedeixen que l'aigua s'evapori més del compte. Penseu que l'he posada al menjador de casa, on la temperatura és força elevada degut a la calefacció.



Finalment, l'he regat una miqueta, per donar la benvinguda a aquestes tres plantetes a la seva nova llar!! :)

Espero que us agradi el meu projecte de diumenge! Salut i fins aviat!

diumenge, 6 de gener del 2013

Regals personalitzats

Salut i molt bon any nou a tothom!!

Disculpeu els dies de silenci, però entre àpat i àpat ha costat trobar estones per escriure (vé més de gust seure al sofà i intentar païr). Tot i així, no us penséssiu pas que no hem treballat aquests dies, sinó més aviat el contrari. Estem treballant en alguns projectes de manera paral·lela, i en concret en un, que serà dels grossos i espectaculars. De moment no us en dic res més, ja anirà arribant.

D'altra banda sóc conscient que us dec el final de les obres de la façana. Hem tingut alguns problemes tècnics a l'hora d'acabar de pintar. Amb aquestes temperatures i tenint en compte que a la part de sota de la façana pràcticament no li toca el sol, quan vem intentar acabar de pintar la façana la pintura es va congelar. Així doncs hem decidit aplaçar-ho fins a la primavera.

De moment, us deixo amb una prova que he volgut fer aquest any per als regals de Reis. Una mica fent previsió que, el proper any, l'Annika i l'Olivia (les filles de la Grid i les meves nebodes, que d'aquí 20 dies ja fan un any!!), ja ens coneixeran una miqueta més, i podran repartir elles els regals a cadascú.
Així doncs he volgut posar una foto del destinatari del regal. A casa la idea ha tingut força èxit. Què us sembla?


He utilitzat fotos que ja tenia, i a partir d'una aplicació de l'iphone que es diu "My Sketch" els hi he donat un toc una mica diferent.