diumenge, 2 de desembre del 2012

Patates amb fredolics

Divendres vaig gaudir d'un sopar al més pur estil berguedà: Escudella de blat de moro escairat, pèsols negres, patates emmascarades, patates amb col, i patates amb fredolics (entre d'altres)! deu n'hi do no? Certament amb el fred que feia aquella nit (-5ºC deia el meu cotxe quan tornava cap a casa), aquest tipus de plats s'agraeixen. I no és tansols una qüestió d'ingesta de plats calents i calòrics, sinó que aquests en concret, tenen una escalfor especial, la de casa, la de tota la vida.

Tot això per fer-me recordar que, el cap de setmana passat en Quim (que no és berguedà, però aviat li donarem el títol) i la Txell van portar-nos un grapat de fredolics i de rovellons d'aspecte esplèndid i de millor sabor.



No vaig poder evitar pensar el el clàssic plat de patates amb fredolics... i així va ser!



La recepta no té gaire misteri, encara que reconeixo que les vaig fer una mica a estil propi, per dir-ho d'alguna manera! És per això que trobareu que la recepta no és massa acurada... però també té un toc especial així!

Ingredients:

- Fredolics (els què hàgiu collit! Aquests sempre són els més bons! Especialment si us heu llevat d'hora)

- Patates (cal aproximadament el doble en pes de la quantitat de fredolics de què disposeu)

- Cansalada. Jo en el meu cas vaig acostar-me fins a cal Colell (gran carnisseria berguedana) per deixar-me aconsellar sobre el tipus de cansalada més adient... al final? una mica de cada tipus, talladeta a daus i ben saltejada a la paella. La quantitat? No us sabria dir... tanta com us vingui de gust menjar-ne! hehe

- Una mica d'all i julivert


Preparació

1.- Primer de tot cal pelar, netejar i tallar les patates a daus. Un cop fet les fem bullir.
2.- Mentrestant saltegeu la cansalada en una paella (jo ho faig sense oli, doncs precisament el què voldrem és que la cansalada deixi el suquet). Quan estiguin ben enrossits, treiem la paella del foc i separem la cansalada del suc.
3.- Netegem ben nets els fredolics i els tallem en trossets no gaire grossos.
4.- En una altra paella saltegeu els fredolics. És important que no ho feu conjuntament amb la cansalada, doncs penseu que els fredolics deixaran anar aigua. Quan l'hagin tret tota, llavors és quan hi afegim el suc que ha fet la cansalada en coure-la.
5.- Un cop tingueu les patates bullides, les escorreu i les xafeu amb una forquilla.
6.- Finalment, cal ajuntar les patates xafades, els fredolics i la cansalada en una sola paella....i... aquí vé el TRUC FINAL!!! Deixeu que es cremin una miqueta per sota. La crosta de recremat és boníssima!!

Espero que us agradi!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada